Wednesday, January 12, 2011

Tevatron

V pondělí mi napsal mail kamarád, pak jsme o tom diskutovali s kolegy v Cernu, a druhý den už toho bylo všude plno. Tevatron, urychlovač ve Fermiho národní laboratoři blízko Chicaga, poběží jen do září 2011, tedy zamítá se jeho prodloužení o dva roky, jak všichni optimisticky doufali.
Zpráva přišla jako docela slušná rána výzkumu částic v USA, který byl již několikrát ovlivněn rozpočtovými škrty (byly zrušeny rekonstrukce detektorů v laboratořích SLAC, a myslím že i na urychlovači iontů RHIC). Tevatron se zuby nehty držel v soboji o objevení Higgsova bosonu, protivníkem mu je bežící urychlovač LHC v Cernu. Ale vyšší energie LHC zaručuje objevení Higgse v Cernu tak i tak (pokud Higgs existuje:) a Tevatron má maximálně potenciál hypotézu zamítnout (s omezenou statistickou silou) v jistém intervali hmot hledané částice. Ale konkurence mezi Evropou a Amerikou je a byla zdravá, a všichni v prodloužení běhu Tevatronu o další dva roky doufali a v srdci i plánech s ním počítali. Například kamarád, který před rokem začal v Paříži post-doca na D0 právě na hledání Higgse. Je třeba říci, že exerimenty D0 a CDF ve Fermilabu běží skvěle a produkují kvalitní výsledky na poli fyziky top kvarku i jinde. Dlužno ale také říci, že bojují s nedostatkem lidí, a je otázka, zda by dokázaly zajistit správný chod experimentů a zároveň si udržet kvalitní kalibrace a porozumění detektorů. Nicméně odkazem Tevatronu zůstane mnoho kvalitních výsledků, ať už potvrzení elektroslabé produkce jednotlivých top kavrků, přesné měření hmoty W bosonu, testy narušení CP symetrie, detailní porměření vlastností top kvarku, přesná jetová fyzika, pozorovíní produkce dibosonů, a vůbec metodický odkaz pro experimenty na LHC.

Jen už se asi do Fermilabu sotva kdy sám podívám, a už nikdy nebudu sestupovat po modrém schodišti D0 Assembly Building do -3. patra, abych zase odsloužil nějaké ty směny na detektoru D0. Roky života ve Fermilabu v průběhu mého doktorátu 2003-2009 jsou stejně již sečteny, a časy procházek po místní prérii jsou pryč. Naposledy jsem byl ve Fermilabu v říjnu 2009, ale teď je čas věnovat se Cernu a experimentu Atlas!

Více slov o zamítnutí Tevatronu za rok 2011, prý na základě rozpočtových, nikoli vědeckých důvodů, zde.

No comments: